Natuurbegraven

Een laatste rustplaats in de schoonheid en geborgenheid van de natuur. Steeds meer mensen hebben de behoefte aan deze duurzame en eigentijdse manier van begraven.
Natuurbegraven is de oudste en meest natuurlijke manier om een overledene te begraven. Een manier om het lichaam terug te geven aan de natuur. Respect voor de overledene gaat hand in hand met respect voor natuur en milieu. Dat is waarom steeds meer mensen kiezen voor deze vorm van begraven.

Een natuurbegraafplaats ziet er eigenlijk niet uit als een begraafplaats, eerder als een natuurgebied. Het gebied heeft een open karakter en er staan geen hekken omheen. Je ziet ook geen rijen graven met grote grafstenen. De graven worden in plaats daarvan gemarkeerd met een boom, een houten schijf of een zwerfkei. Soms hebben de graven helemaal geen markering, in dat geval kunnen nabestaanden het graf van hun dierbare via gps terugvinden. Wie de begraafplaats bezoekt, heeft het idee in het bos of over een open veld te wandelen. De zware sfeer die soms op een begraafplaats hangt, is hier afwezig.

Redenen om voor natuurbegraven te kiezen

Redenen kunnen zijn:

    • Milieu overwegingen; het verkleinen van de ecologische footprint
    • Het vooruitzicht van een mooie natuurlijke omgeving als laatste rustplaats.
    • Een natuurgraf wordt binnen relatief korte tijd volledig opgenomen door de natuur; dit idee spreekt sommigen heel erg aan.
    • De mogelijkheid om vooraf al een mooie plek uitzoeken.
    • Geen onderhoud; het graf is ondergeschikt aan de natuur.
    • Op vrijwel alle natuurbegraafplaatsen is er sprake van eeuwige grafrechten.
    • Een bijdrage leveren aan natuurbeheer
    • We keren terug naar Moeder Aarde en dat sluit prima aan bij alle religies.

Groene keuzes

Passend bij het karakter van een natuurbegraafplaats, moeten er voor de uitvaart ‘groene’ keuzes gemaakt worden. Zo moet de kist van biologisch afbreekbaar materiaal zijn, bijvoorbeeld van onbehandeld binnenlands hout of karton. Een lijkwade is ook een optie. Ook eventuele attributen die bij het lichaam worden gelegd moeten van natuurlijke materialen gemaakt zijn. Natuurbegraven en thanatopraxie (lichte balseming van het lichaam) gaan niet goed samen, omdat er bij thanatopraxie conserveringsvloeistoffen worden toegediend die belastend zijn voor het milieu.

Mogelijkheden in onze regio

Steeds meer mensen kiezen voor natuurbegraven. Er komen dan ook steeds meer natuurbegraafplaatsen bij. Deze kunnen erg verschillen qua ligging en opzet. Op de website www.allenatuurbegraafplaatsen.nl vindt u een volledig overzicht met uitgebreide informatie van alle natuurbegraafplaatsen in Nederland en kunt u goed de verschillen zien.

Het aantal natuurbegraafplaatsen neemt sterk toe, ook in onze regio. Hieronder volgt een kort overzicht.

Gemeente Berkelland

  • In de gemeente Berkelland zijn er al verschillende mogelijkheden voor natuurbegraven. Dit kan sinds begin 2016 in het Slingerbos dat grenst aan de Algemene Begraafplaats aan de Haaksbergseweg bij Eibergen. Ook bij Geesteren is natuurbegraven mogelijk op begraafplaats Sprakelberg.

Gemeente Haaksbergen

  • Sinds begin 2017 bestaat de mogelijkheid voor natuurbegraven ook in Haaksbergen, op een bosachtig deel van de Protestantse Begraafplaats aan de Buurserstraat. Inwoners van Haaksbergen, ongeacht geloofs- en levensovertuiging, kunnen hier terecht. Voor achtergrondinformatie en tarieven verwijzen we u graag naar de website van de Protestantse Begraafplaats Haaksbergen.
  • Sinds september 2023 is ook op een deel van begraafplaats Het Waarveld in Haaksbergen natuurbegraven mogelijk. Heeft u hierin interesse? Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

Gemeente Hof van Twente

  • Sinds begin 2021 is natuurbegraafplaats Het Wienerveeld in Bentelo geopend voor natuurbegraven. Deze prachtig gelegen natuurbegraafplaats verwelkomt u graag. Meer informatie vindt u op de website van Het Wienerveeld.
  • Ook in de bossen van Landgoed Westerflier in Diepenheim bestaat de mogelijkheid voor natuurbegraven. Dit landgoed is van Natuurwens, een organisatie die zich uitsluitend richt op het begraven van urnen in de mooiste natuurgebieden. Bij Natuurwens wordt een urn dus niet begraven op een (natuur) begraafplaats, maar in de vrije natuur.

Gemeentes Hengelo en Enschede

Laat uw nummer achter,

wij bellen u graag terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.