06 222 00 646 053 57 252 75 info@joopweeink.nl
Blog Joop Weeink

Vandaag loop ik even lekker door het dorp voor een paar boodschappen. Bij het naaiatelier aan de Jhr. von Heijdenstraat wil ik graag de broek van mijn uitvaartpak laten repareren, maar tevergeefs. 'Hij is nu echt te dun geworden', geeft de eigenaar aan. Kortom, tijd voor een nieuwe. Met de broek opgerold onder mijn arm loop ik even naar de Hema om een paar broodjes te scoren voor tussen de middag. Intussen groet ik regelmatig bekenden die me passeren.

In de Hema is het zoals zo vaak een gezellige boel. De tafels zijn flink bezet. Ook hier zie ik weer bekenden, twee oudere dames die gezellig even samen koffie aan het drinken zijn. Ik maak een praatje over het koude weer, de naderende verhuizing van de Hema en ook praat ik even met hen over de levensfase waarin beide dames nu zitten. 'Ie maakt d’r straks veur mie moar een mooi feestje van', geeft één van de dames me nog mee terwijl ik afscheid van hen neem. We moeten er samen smakelijk om lachen en ik beloof haar dat ik dat zal doen.

Mijn bestelling is klaar en met de broek onder de ene arm en in de andere hand een zak met broodjes loop ik naar buiten. Vanuit mijn ooghoek zie ik wederom een bekende.
'Ik heb je nog steeds niet gebeld', zo roept ze vanaf een afstand. 'Ze doen het alle twee nog geweldig'. Ik begin te lachen. 'Geweldig toch', roep ik terug en ik steek mijn duim op. Haar ouders, beiden op hoge leeftijd, hebben alle twee lichamelijk flink moeten inleveren, maar ze zijn er nog. Ze hebben elkaar nog. Ze wonen dan wel niet meer in hetzelfde appartement, maar wel in hetzelfde huis. Met goede zorg van liefdevolle mensen om hen heen en met de liefde en aandacht van een stel geweldige kinderen mogen ze daar hopelijk nog een hele tijd samen zijn en van elkaars gezelschap genieten.

Want: ‘oald wörden is mooi, oald wean aait neet’.

Meegenomen door de wind

Bij uitvaarten komen we steeds vaker rituelen tegen die geïnspireerd zijn op andere culturen.

Een aantal weken geleden mochten we een uitvaart verzorgen waarbij de gasten de gelegenheid kregen om gebedsvlaggetjes te beschrijven. Deze gekleurde vlaggetjes zijn in grote delen in en rondom het Himalayagebergte een vast onderdeel van het straatbeeld. De kleuren van de vlaggetjes staan voor de vijf elementen: blauw voor hemel, wit voor wind, rood voor vuur, groen voor water en geel voor aarde. Tibetanen geloven dat de boodschappen op de vlaggetjes verspreid worden door de wind.

Deze week hebben de vrienden van de overledene de tijdens de uitvaart beschreven vlaggetjes meegenomen naar Nepal en daar opgehangen, om de gebeden en wensen te laten verspreiden door de wind.

Een prachtige laatste groet.  

Onze boerderij

Gisteren hebben we hem weggebracht.
Begeleid op zijn laatste reis.
Geboren, geleefd en gestorven, op zijn boerderij.

Tessa Boomkamp weet de juiste snaar te raken met het liedje ‘Onze boerderij’.

Ik ben geboren op het platteland.
Met vader samen liep ik hand in hand, door de stal naar buiten, langs de grote wei, van onze boerderij.
Generaties zijn er voorgegaan, blijven streven naar een vrij bestaan.
Alles geven, met passie en saamhorigheid, en trots mogen we zijn, op onze boerderij.

In de warmte van deze najaarsavond nemen de mensen afscheid op het erf van de boerderij.
Familieleden en noabers helpen daar waar het kan.
Een afscheid op de deel bij de koeien, daar waar hij zo graag was, op onze boerderij.
Nog een laatste ronde over het erf, nog een laatste keer langs de wei, van onze boerderij.

Het was een eer om weer een mooie uitvaart neer te zetten.

https://www.youtube.com/watch?v=Cp8JT6xbx9c

Vorige week werden we gebeld door een mevrouw met de vraag of we nog even iets willen aanpassen in het verslag van een voorbespreking. Enige tijd geleden hebben we met deze mevrouw en met haar moeder een gesprek gehad over de uitvaartwensen van moeder. Haar moeder heeft een slechte gezondheid en is ‘een mens van de dag’. Moeder wordt liefdevol verzorgd in een verpleeghuis, waar de dochter haar een aantal keren per week bezoekt.

Nu gaat mevrouw even op vakantie naar Spanje. ‘Ik heb een drukke tijd achter de rug en ga nu even rust pakken en bijtanken’, vertelt ze. ‘Maar ik wil wel alles goed geregeld hebben voor mijn moeder, voor het geval dat…’

Doordat we alle verslagen digitaal opslaan is het een fluitje van een cent om de door haar gevraagde wijzigingen door te voeren. Op het moment dat het overlijden gemeld word, kunnen we snel handelen en in ieder geval alvast de eerste zaken aansturen.

 ‘Ik neem jullie telefoonnummer in ieder geval mee op vakantie. Mocht ik onverhoopt gebeld worden door de verpleging dat mijn moeder is overleden, dan kan ik direct contact opnemen’, zo geeft mevrouw aan. ‘Dan kunnen jullie alvast de eerste zaken in gang zetten en komen wij zo spoedig mogelijk terug’.

Wij hopen natuurlijk nooit dat het nodig is, maar het kan in zo’n situatie inderdaad handig zijn om het telefoonnummer van de uitvaartondernemer die alles moet gaan regelen bij je te hebben, voor het geval dat.

Ik ga op vakantie en neem mee…

…in ieder geval een bikini of zwembroek …

… en wellicht voor de zekerheid ons telefoonnummer: 06 222 00 646

Team Joop Weeink Uitvaartverzorging wenst je een fijne en zorgeloze vakantie!

4 mei dodenherdenking

4 mei is bij ons thuis altijd een beetje een rare dag. Nadat we vorige week de vlag nog voluit hadden hangen voor Koningsdag, hangt de vlag er vandaag halfstok bij.
De dagen voor 4 mei zijn in de media gevuld met veelal ontroerende verhalen, waarbij de tranen je vaak in de ogen schieten. We denken vandaag aan de mensen die hun leven gaven voor onze vrijheid. Vrijheid die zo vaak vanzelfsprekend lijkt. We houden de herinnering levend.

Op 4 mei denk ik ook veel aan dierbaren die ik zelf verloren ben. Ik denk in het bijzonder aan een goede vriendin van ons die enkele jaren geleden is overleden en met wie ik mijn ‘4 mei - gevoel’ heel goed kon delen.

4 mei 20.00 uur. Ik wil even stil zijn, even geen telefoontjes, even helemaal niks, even 2 minuten stil zijn…
Na de stilte zal het Wilhelmus klinken. Daarna staan we op en zetten het koffiezetapparaat aan. De voordeurbel gaat. Ik doe open en word omhelst.

4 mei en weer ben ik 1 jaar ouder. Een uitvaartondernemer die op 4 mei jarig is, hoe bedenk je het.

Na de koffie steek ik nog een kaarsje aan voor mijn overleden vriendin. Het was ook haar verjaardag.

Het is een mooie en waardige plechtigheid geweest. Terwijl de voorjaarszon lekker naar binnen schijnt, zitten mensen in de koffiekamer van het crematorium nog wat na te praten en herinneringen op te halen.

Terwijl sommige mensen snel hun koffie opdrinken om zich vervolgens naar een volgende afspraak te haasten, nemen anderen alle tijd. Een enkeling lijkt het zelfs als een uitje te zien. Een oudere man, ik schat hem midden tachtig, ziet verschillende neven en nichten die hij lange tijd niet heeft gezien. Bij sommigen vraagt hij luid en duidelijk van welk ouderpaar ze ‘afkomstig’ zijn. Hij maakt met iedereen een praatje en is verbaasd hoe groot, oud of wijs sommigen van hen zijn geworden. Hij vermaakt zich kostelijk en heeft voorlopig nog geen zin om naar huis te gaan.

Als de meeste gasten in de rij staan om afscheid te nemen van de directe familie sluit hij zich hier uiteindelijk ook bij aan. In de hal aangekomen verzamelen diverse familieleden zich nog even rond het condoleanceboek. Dan komt ook de hoogbejaarde man de hal binnenlopen, terwijl hij met luide stem roept: ‘als iemand me nog wat wil zeggen doe het dan nu!’

Verbaasd kijken de mensen hun familielid aan. ‘Hoezo, bent u van plan om binnenkort dood te gaan?’, vraagt één van de kleinkinderen. ‘Nee hoor’,  zegt hij met een brede glimlach, ‘maar als je me toch nog wat zou willen zeggen heb ik liever dat je het nu doet. Ik ben er nu nog en zo vaak zien we elkaar niet.’ 

We schieten allemaal in de lach. Tja, hij heeft wel gelijk. Als je hem toch nog wat wilt zeggen kun je het maar beter nu doen. Dan weet hij zeker dat hij het bij leven nog heeft gehoord.

Humor in de hospice

Ons vak doodsaai? Nooit eens wat te lachen? Altijd maar serieus?

Nou ECHT niet!

Vandaag heb ik een gesprek met een familie om de uitvaartwensen van hun moeder te bespreken. We spreken om 10.30 uur af op de hospice, waar zij al enkele weken verblijft. Ik kom aangereden en zie dat het erg druk is. De parkeerplaatsen staan al vol met auto’s en ook staan er al auto’s geparkeerd langs de kleine rotonde voor het gebouw. Ik rijd de rotonde rond en besluit mijn auto te parkeren langs de oprijlaan, zodat anderen er geen last van zullen hebben. Ik pak mijn tas en laptop uit de auto en loop naar binnen. In de centrale ontvangstruimte kijk ik om me heen. Elke keer als ik hier kom ben ik weer onder de indruk van dit prachtige gebouw en de prettige sfeer die er hangt. Ik spreek nog even met een vrijwilligster die in de hal aanwezig is en vraag haar hoe het vrijwilligerswerk bevalt. Ze geeft aan dat het helemaal bij haar past en dat het op de hospice vooral geen ‘dooie boel’ is. We moeten er samen om lachen, dat kan allemaal op deze bijzondere plek.

Na het gesprek met de familie verlaat ik het gebouw weer via de mooie hal. De zoon van de vrouw waarmee ik zojuist het gesprek heb gehad loopt nog even met me mee naar de deur om me uitgeleide te doen. ‘Het is druk’, zeg ik tegen hem, ‘ik heb mijn auto maar even achter de rotonde gezet, op de oprijlaan’. ‘Weet je eigenlijk waarom ze een rotonde hebben aangelegd voor dit pand?’ vraagt hij aan mij. Ik antwoord dat ik denk dat dit is in verband met de doorstroming van het verkeer. Hij schudt zijn hoofd. ‘Nee hoor’, zegt hij met een scheve grijns op zijn gezicht, ‘dan kunnen ze niet het hoekje omgaan’.
Met een grote glimlach stap ik in mijn auto, op weg naar kantoor.

Glinsterende ogen

Ze is al vele jaren weduwe. Hoewel het verdriet om het verlies van haar man al die jaren dicht bij haar bleef, lukte het haar wel om de draad van het leven weer op te pakken. Ze gaat regelmatig met goede vriendinnen op vakantie, maakt veel leuke uitstapjes, is een ontzettend lieve oma voor haar kleinkinderen en koken is haar grote hobby.

Als ik vandaag even bij haar langs ga om even een kopje koffie te drinken, is ze goed gemutst. Haar ogen glinsteren en het lijkt wel of ze huppelt als ze naar de keuken gaat om koffie te halen. ‘Hoe gaat het verder?’, vraag ik haar. ‘Goed hoor, ik zit goed in mijn vel’, antwoordt ze. We kletsen gezellig bij en als ik haar vraag of ze nog vakantieplannen heeft voor de zomer verschijnt er een grappige glimlach om haar mond. ‘Ja’, zegt ze. ‘Ik denk het nog wel’. Ik merk wel dat er iets speelt en ik vraag haar met welke vriendin ze gaat. Dan valt er even een stilte…..

‘Ik moet je iets vertellen’, zegt ze. ‘Ik heb iemand ontmoet’. Na vele jaren van alleen zijn heeft ze weer een man in haar leven. Ik vertel haar hoe blij ik voor haar ben en dat het haar zo gegund is. Vol enthousiasme vertelt ze over haar nieuwe vriend. ‘O’, zegt ze, ‘het is zo vreemd dat je op je oude dag nog vlinders in je buik kunt voelen’.

Wat geweldig om te zien dat verliefdheid van alle leeftijden is.

Dit jaar gaan ze met zijn tweeën op vakantie. Met het vliegtuig naar een lekker warm land.
Hoe mooi is dit.

Het is even na de middag als ik een jonge vrouw aan de telefoon krijg. We hebben een paar weken geleden de uitvaart van haar moeder mogen verzorgen.

Ik vraag hoe het met haar gaat. ‘Ach ja, op en af’, geeft ze als antwoord. ‘De Kerstdagen en Oud en Nieuw waren wel even anders. Normaalgesproken belde mam altijd binnen een paar minuten na de jaarwisseling om ons gelukkig Nieuwjaar te wensen. Dan dacht ik wel eens: mam, mag het niet iets later. En dit jaar even over twaalf kwam er geen telefoontje en dacht ik: belde ze nog maar even. We kletsen nog even verder. ‘Gelukkig hebben we het huis leeg’, vertelt ze. ‘Wat een mens kan bewaren in al die jaren. Ik heb er twee weken de tijd voor genomen om haar spullen nog één laatste keer door mijn handen te laten gaan en te beslissen of ik het weg zou doen of het een nieuw plekje zou geven in ons eigen huis. Het was een hele klus maar het gaf me ook een heel goed gevoel’.

Nog één keer alles door je handen laten gaan. Het leven van haar moeder, het leven van haar al eerder overleden vader en vele jaren van haar jeugd, verzameld in een huis vol spullen.

Nog één keer alles door je handen laten gaan en alle herinneringen herbeleven. Nog één keer, ‘o dat hing daar’ of ‘dit kreeg ze van ons toen we terugkwamen uit Mexico’ of …..

Nog één keer alles door je handen laten gaan. Een huis vol met spullen, een huis vol herinneringen.

Het grootste cadeau

‘Dag mevrouw, hoe gaat het nu?’ vraag ik aan de dame. We hebben bijna een jaar geleden de uitvaart van haar man verzorgd. Ik zie haar zitten op een bankje in een van de gangen van het verzorgingshuis waar ze haar laatste jaren zal slijten. ‘Ach’, zo zegt ze, ‘ik wil niet klagen hoor, maar het alleen naar bed gaan ’s avonds en die ellendige zondagen, daar zal ik denk ik niet meer aan wennen.’

Eenzaamheid. Het lijkt soms zo ver weg maar is heel vaak zo dichtbij.

‘Ik heb de afgelopen weken zitten breien aan een sjaal voor mijn kleinzoon. Ik heb er net bij het postkantoor een pakketje van laten maken, samen met een zak pepernoten’, zo vertelt ze. ‘Ze gaan namelijk eind van de maand op wintersport. Dan heeft mijn kleinzoon het in ieder geval niet koud’.

Voor deze dame geen Sinterklaas en zo te horen zien ook haar kerstdagen er niet bepaald ‘warm’ uit. We roepen ‘dag Sinterklaasje’, de sterren stralen alweer in een prachtige verlichte boom een paar kilometer verderop en in onze huiskamers wordt plaatst gemaakt voor de kerstboom. Maar voor deze groep mensen blijkt de ‘feestmaand’ vooral een maand waarin hun eenzaamheid nog eens extra benadrukt wordt.

Op doordeweekse dagen is er vaak nog wel afleiding. Mensen gaan naar de dagopvang of doen mee aan activiteiten die er in de instelling voor hen worden georganiseerd. Maar zodra ze weer op hun kamer zijn, tikt de klok weer langzaam door. Bezoek komt er nauwelijks of niet.

Waarom dure cadeaus voor sinterklaas of kerst? Naastenliefde geven is anderen en onszelf het grootste cadeau geven wat er is.

Lopen voor leven en dood

De kerk is overvol en de mandjes met de door ons gedrukte kerkboekjes zijn helemaal leeg. Als de kerkdienst net is begonnen, verzamel ik samen met mijn collega alvast de volle condoleancebladen. Ook leggen we de gedachtenisprentjes klaar die de gasten na afloop mee mogen nemen. 

De kerkdienst is een minuut of tien bezig als ineens, midden in één van de achterste banken, twee dames opstaan en zich naar het einde van de bank worstelen.  Even denk ik dat ik moet ingrijpen. Zou één van hen onwel zijn geworden? Acute diarree, maagklachten, het gas aan laten staan, geen oppas geregeld? Er gaat van alles door mijn hoofd.

Ze rennen langs me heen de kerk uit. Ik loop ze snel achterna en vraag nog: ‘kan ik iets doen?’
‘Nee hoor,’ roepen ze, zonder te stoppen. ‘We zijn vroedvrouwen en moeten naar een bevalling.’

Het leven en de dood, wat kan het toch dicht bij elkaar liggen.

Zo lief

Vanavond verzorgen wij een condoleancebezoek. Het is druk, erg druk. De overledene heeft kleinkinderen in de leeftijd van 8 tot 14 jaar en vooraf had ik aan enkele van hen gevraagd of ze misschien gedachteniskaartjes wilden uitdelen. Dit wilden ze wel. ‘Dan heb je mooi wat te doen,’ zei hun moeder nog.

Hele rijen mensen staan te wachten totdat ze de familie kunnen condoleren en langzaam schuifelen de belangstellenden voorbij. Dan verschijnt er plotseling een grote glimlach op het gezicht van één van de kleindochters die de kaartjes uitdeelt. Ze is een jaar of 10 oud. Haar vriendinnetje van school is er, samen met haar moeder. Ze sluiten eerst aan in de rij van belangstellenden, om de familie te condoleren. Maar waar het meisje eigenlijk voor komt is voor haar vriendinnetje. Als ze alle mensen in de rij een hand heeft gegeven rent ze bijna naar de deur waar haar vriendinnetje staat met de kaartjes. Ze omhelst haar en beide meiden houden elkaar een poosje stevig vast. De glimlach op het gezicht van de kleindochter is nu verdwenen en terwijl ze elkaar knuffelen lopen de tranen over haar wangen. Haar vriendinnetje geeft haar tenslotte nog een mooie kaart en zegt: ‘hier, deze is voor jou.’

Het is ontroerend om te zien, twee kleine meiden die elkaar zo steunen bij het verlies van opa.

Onuitwisbaar

Ondanks het verdriet wordt er ook wel gelachen tijdens een regeling van een uitvaart of bij een plechtigheid.

Zo ook afgelopen week tijdens een plechtigheid in het crematorium.

Een voorgangster van de Rooms Katholieke kerk gaat voor. Alles verloopt prima en zoals gebruikelijk, net voor het einde van de plechtigheid, geeft ze de overledene de laatste zegening. Ze pakt de wijwaterkwast en doopt deze diep in de emmer. Dan sprenkelt ze het wijwater rijkelijk over de kist en zegent ze de overledene. Vervolgens pakt ze het kruisje op van de kist. Dit heeft ze er vlak voor aanvang van de plechtigheid op gelegd en zo dadelijk zal ze dit meegeven aan de familie.

‘Onuitwisbaar is zijn naam,’ zo roept ze. ‘Zijn naam geschreven op het kruis.’ Alle belangstellenden kijken naar het kruisje dat ze in haar hand vast houdt, hoog boven haar hoofd. Ik kan mijn lachen met moeite inhouden en hoor meer mensen om me heen grinniken. Onuitwisbaar had ze toch gezegd? Wat we zien is een kruisje met daarop een zwarte vlek. De naam van de overledene was er kennelijk op geschreven met een stift die niet watervast bleek te zijn. Met als gevolg dat het inmiddels zwart geworden wijwater langs haar hand en arm omlaag loopt, zo haar mouw in.

Onuitwisbaar, dit moment.

Verhalen uit het verleden

Het is me deze week drie keer overkomen. Ik zal de boom die we voor mijn vader hebben geplant op Herdenkingspark Scholtenhagen vanavond nog maar eens extra water geven, zo schiet het door mijn hoofd.

Het is de afgelopen weekenden druk geweest. De bus naar de Hemelpoort vertrok schijnbaar de laatste weken vaak in het weekend. Doordat we gelukkig werken met een team van goede collega’s, blijft de tijd en aandacht voor de nabestaanden gewaarborgd. Zo verzorgde één van mijn collega’s een uitvaart in Eibergen en zelf was ik bezig met een uitvaart in Haaksbergen.

‘Ik ben je vader nog steeds erg dankbaar,’ krijg ik te horen als ik de kaarten bezorg bij één van de nabestaanden. ‘Omdat ik vroeger Piedro schoenen aan moest, kan ik vandaag nog steeds iedere dag op hoge hakken lopen.' Mijn hart begint te gloeien van zo’n lieve opmerking.

Nog dezelfde dag krijg ik een soortgelijke reactie bij een andere familie. ‘Weet je waarom ik jou heb gebeld? Oe vader hef d’r veur e zorgd dat mien mooder weer good kon loop’n.’ En wederom denk ik, wat heb ik tot op de dag van vandaag nog steeds veel aan hem te danken.

En als ik dan voor een voorgesprek bij een familie kom, om alvast eens te praten hoe het straks na een overlijden zou moeten gaan, laat mevrouw me net voordat ik wil vertrekken een paar Piedro kinderschoentjes zien, in maat 22. ‘Kijk,’ zegt ze. ‘Onze oudste zoon heeft ze aangehad en op advies van je vader daarna nog 2 andere kinderen van ons gezin.’ Je vader zei bij de derde, ‘de schoenen zijn nog prima, maar doe er deze keer even een paar andere veters in, dan lijkt het nog alsof hij andere schoentjes aan heeft.’

Mijn vader. Hij is al gestorven in 2012 maar leeft nog voort, iedere dag.

Even bijpraten

Steeds vaker krijgen we de vraag: ‘Kun je niet een keertje langskomen om eens bij te praten?’

Zo ben ik vanmiddag op bezoek bij een echtpaar, beiden halverwege in de zestig, dat me heeft uitgenodigd om eens te komen praten over hun uitvaartwensen. ‘Niet dat ik van plan ben om binnenkort al dood te gaan hoor,’ zo begint meneer. Het ijs is meteen gebroken en tijdens het plezierige gesprek dat volgt vertellen ze mij iets over hun leven, hun belevenissen en over hun ideeën over de uitvaart. Ik op mijn beurt geef aan wat mogelijkheden zijn en bied ze stof tot nadenken. De koffie die me wordt voorgezet smaakt goed en ik probeer het gesprek een niet te zware lading te geven. Vaak horen we van de mensen met wie we een gesprek hebben gehad dat ze blij zijn dat ze dit maar geregeld hebben. Dan hoeven ze hier in ieder geval niet meer over na te denken en dat geeft rust.

Bijna aan het einde van het gesprek komt mevrouw met een krantenknipsel naar me toe. ‘En hier wille wie ook geerne an met doon,’ zegt ze terwijl ze me het artikel overhandigt. Het gaat om Joop Weeink Uitvaartborg, een laagdrempelige voorziening die wij bieden als aanvulling op een uitvaartverzekering of lidmaatschap van een uitvaartvereniging, met aantrekkelijke korting voor de nabestaanden.

Nadat ik alles heb opgeschreven pak ik mijn spullen weer in mijn tas en loop naar de kapstok om mijn jas weer aan te trekken. ‘Je mag best weten dat ik erg tegen dit gesprek heb op gezien,’ zo vertelt mevrouw. ‘Maar ’t veul mie hartstikke met,’ voegt ze eraan toe. Met een goed gevoel stap ik weer in mijn auto en ga op weg naar kantoor om alles uit te werken.

Even bijpraten, met als resultaat een gerust gevoel voor later. U hoeft er echt niet tegenop te zien.

Voor een uitvaart die we een tijd geleden mochten verzorgen kwamen we op een boerderij, net buiten de drukte van de grote stad. Een prachtige plek. Hier woonde de bewoner nog tot kort voor zijn overlijden. Toen bleek dat de dokter in het ziekenhuis hem had opgegeven, was er geen mogelijkheid meer om terug te keren naar zijn vertrouwde plek. De plek waar hij tot een aantal jaren geleden nog woonde met zijn vrouw. Ze was overleden en sinds die tijd was hij zich nog extra gaan richten op zijn passie: paarden.

Terwijl we met de familie de uitvaart bespreken, praten we over zijn leven en wat hem zoal bezig hield. We gaan ervoor zorgen dat meneer thuis komt in zijn eigen huis. Daar zal hij worden opgebaard en kunnen de mensen afscheid van hem komen nemen. Nog even 1 keer over het erf, zijn erf, om daarna de familie te condoleren en voor de laatste keer afscheid te nemen. Overal in huis hangen foto’s uit zijn leven en aan de kapstok hangen nog een pet van hem en zijn stok, als stille getuigen.

Op de dag van de uitvaart halen we meneer thuis op met een mooie, zwarte rouwauto. Op weg naar het crematorium stopt de rouwauto even op een in de buurt van het crematorium gelegen parkeerplaats.

Daar loopt hij dan, zijn grote trots, zijn viervoeter waar hij zoveel plezier mee beleefde. Achter hem een kar, met op de bok een prachtig geklede menner in vol ornaat, met bolhoed. Het span gaat de rouwauto vooruit en begeleidt zijn baas op zijn laatste reis. Op het crematoriumterrein hebben de gasten zich verzameld op de parkeerplaats, om nog 1 keer zijn grote trots te bewonderen. Menig traantje wordt weggepinkt. Met een brok in mijn keel volg ik het paard, dat langs me heen loopt. Nog 1 keer een ererondje.

En dan, als de ereronde gemaakt is, stopt het paard voor de rouwauto en maakt een buiging. Een buiging die misschien toevallig is, maar wel veel indruk maakt op vele gasten.

Bedankt baas, voor de fijne tijd samen.

Veel oudere mensen

Het is een zwoele avond middenin de week als we ons voorbereiden op een condoleance.

De familie is inmiddels gearriveerd en we hebben nog zeker 15 minuten de tijd voor we de eerste gasten binnen zullen laten. Nadat de familieleden nog even bij de kist zijn gaan staan en vader hebben begroet, lopen ze naar hun plaats om de condoleances in ontvangst te nemen. Vele honderden mensen lopen langs de baar en condoleren de familie.

Aan het eind van de condoleance voeg ik me bij de familie. “Er waren veel oudere mensen”, zo zegt de oudste zoon tegen zijn moeder. “Dat zijn geen oudere mensen”, zegt zijn moeder. “Dat zijn vroege vogels. Mensen die iedere morgen heel vroeg opstaan om in het zwembad hun baantjes te trekken”.

Er komt een klimlach op de gezichten van de familieleden. Tja, het is maar hoe je het ziet.

Vroege vogels

12 slagen

Vandaag nemen we afscheid van Jan, de Klokkenmaker. Iedereen in het dorp die een klok gerepareerd wilde hebben, wist hem wel te vinden. In zijn tuinhuisje, achterin zijn tuin, bracht hij vele uren door met het repareren van klokken. Hier in dit ateliertje stond voor Jan de tijd soms letterlijk even stil. Maar vanaf vandaag zullen de mensen in zijn omgeving op zoek moeten naar een andere klokkenmaker, want Jan is ‘oet de tied’.

In het crematorium kijken we mooi uit over de tuin. Voorin de aula staat de kist met daarin het lichaam van Jan. Op het deksel ligt een prachtig bloemstuk in de vorm van een klok. We luisteren naar zijn levensverhaal en naar een enkel muziekstuk met vogelgeluiden, iets waar hij zo van hield. Aan het einde van de bijeenkomst vraag ik aan de gasten om, voor zover mogelijk, uit respect en uit dankbaarheid te gaan staan. Dan is het stil in de aula, 1 minuut. Daarna start ik het volgende geluidsfragment. In dit geval klinkt er geen muziek, maar horen we de slagen van een klok. Het zijn de klanken van de gevelklok die Jan zelf bouwde en die bij hem thuis buiten aan de schuur hangt.

Na een minuut van stilte zijn het 12 slagen van de klok die de stilte doorbreken. 12 slagen van zijn zelfgebouwde klok.

Kippenvel.

Haastige spoed....

Aandacht is erg belangrijk in de uitvaartbranche. Geen of te weinig aandacht besteden aan details bij het voorbereiden en uitvoeren van een uitvaart kan erg vervelende en soms ook pijnlijke gevolgen hebben.

Een proefdruk van rouwdrukwerk maken en laten goedkeuren door de opdrachtgever van de uitvaart is wat ons betreft dan ook een must. Dit geldt niet alleen voor de rouwkaart, maar zeker ook voor de rouwadvertentie, die immers door een breed publiek wordt gezien. Wij maken samen met de nabestaanden de tekst op, kijken daarna de proefdruk eerst zelf na en laten deze vervolgens goedkeuren door de opdrachtgever van de uitvaart. Een foutje is namelijk zo gemaakt.

Dat dit niet altijd zo gebeurt blijkt wel uit de afbeelding. Een gênant voorbeeld waartoe onvoldoende aandacht kan leiden…..

Haastige spoed is zelden goed!

 

Muziek die u raakt

Hoe vaak u sommige muziekstukken ook al heeft gehoord, soms komt de tekst van een nummer pas echt binnen tijdens een afscheidsplechtigheid.

Muziek is een essentieel onderdeel van de uitvaart. Muziek raakt mensen, roept herinneringen op en zegt soms meer dan vele woorden. Ook horen we mensen zeggen: ‘ik kies juist niet voor dit nummer omdat, als ik het later op de radio weer hoor, ik iedere keer aan dit afscheid moet denken’.

Uitvaartmuziek Top 100, Top 2000, of gewoon uw eigen muziek die u hoorde toen u net uw partner leerde kennen en smoorverliefd werd. Alle muziek komt voorbij. Van Ave Maria tot Reinard Mey, van Time to say Goodbye tot Laat me.

Onlangs mochten we een uitvaart verzorgen waar, nadat de vader enkele woorden had gesproken, het prachtige ‘The Lord Bless You and Keep You’ van John Rutter werd gespeeld. Hij had het vroeger gezongen in een knapenkoor en vond troost in dit nummer.

Hieronder volgen nog een drietal inspirerende nummers die we u niet willen onthouden en die u kunt beluisteren door op de linkjes te klikken:

 

In onze boom

 

 

 

 

 

 

  

In onze boom, groen als nooit tevoren,

branden sommige lampjes niet.

Het valt niet op, het zit niet van voren.

Eigenlijk niemand die het ziet.

De lampjes zijn niet stuk of zo,

ze geven gewoon geen licht.

En wij… wij laten het gebeuren,

het zit toch niet in het zicht.

Maar ergens in de nacht, als alle andere lichtjes doven,

zien wij soms onverwacht en haast niet te geloven...

die paar lampjes stilletjes fonkelen,

warmer en mooier dan de rest.

Wij weten dan weer,

dat elk lampje wil schijnen met de kerst!

Team Joop Weeink Uitvaartverzorging wenst u warme en lichte kerstdagen en alle goeds voor 2016!

Ik ben een kind van Maria

Het is iedere keer weer een bijzonder emotioneel moment wanneer we samen met de familie de kist definitief sluiten. Hun dierbare die ze voor de laatste keer zien. De allerlaatste keer.

Als uitvaartleider maken we dan ook vaak van dit moment een moment waarin we samen met de familie even bewust stilstaan bij de allerlaatste keer. Soms lezen we een tekst, zeggen we iets kleins, soms zijn we even stil of luisteren we naar een muziekstuk.

Zo herinner ik me het moment waarop we luisterden naar ‘Ik ben een kind van Maria’. Samen met de familie, bestaande uit kinderen, schoonkinderen, kleinkinderen en enkele achterkleinkinderen sloten we de kist. De deksel, die door velen aan de binnenzijde was betekend, werd tijdens dit muziekstuk heel voorzichtig en vol eerbied op de kist gelegd.

Ik ben een kind van Maria, mijn moeder is zij…

Haar levensjas had ze na vele jaren mogen afleggen. Haar handen die nooit stil hadden gestaan, ze mocht ze rusten. Ze mocht gaan en zich voegen bij degenen die ze liefhad.

Maar het doet pijn om los te laten, ondanks haar hoge leeftijd. Ik geef de familie de knopjes aan om het deksel dicht te schroeven. Een ieder sluit af met zijn eigen herinneringen, met zijn eigen verdriet. We luisteren naar de tekst van de cd alsof moeder het zong.

En elke dag zegent zij mij en elke dag zegent zij mij
Ik ben een kind van Maria, 'k herhaal het blij gezind
Ik ben Maria's kind, ja, ik ben Maria's kind

'Prijsje' op de kist

Tijdens iedere uitvaart zijn wij als uitvaartondernemer verplicht om de kist te voorzien van een zogenaamd registratienummer. Dit nummer moet corresponderen met het nummer dat staat op de formulieren die we aanleveren aan crematorium- of begraafplaats personeel.

Onlangs maakte ik een situatie mee dat de familie, die zelf de kist had binnengedragen bij het crematorium, in de familiekamer nog even snel het ‘stickertje’ had verwijderd dat net onder het handvat zat aan de achterzijde van de kist. Een van de familieleden had hiertoe besloten in de veronderstelling dat het de verkoopprijs of artikelnummer van de kist was en dat het niet op de kist hoorde te zitten.

Een handeling met grote gevolgen…..

Het verwijderen van dit stickertje heeft grote gevolgen. Het is namelijk niet een prijsje of artikelnummer, maar het registratienummer van de overledene. Zodra dit nummer niet op de kist aanwezig is bij binnenkomst in het crematorium moet de kist weer worden opengemaakt. Twee familieleden moeten dan tegenover de gastvrouw/heer verklaren dat dit het lichaam is van hun dierbare.

Een situatie die we liever niet willen meemaken nadat we een half uur ervoor definitief de kist hebben moeten sluiten. Of juist een moment om toch nog snel even te kijken……………

Stoppen voor de stoet

Nadat de uitvaartviering heeft plaatsgevonden, verlaten alle bezoekers de kerk, om daar te wachten totdat we mevrouw naar haar laatste rustplaats gaan brengen. Omdat het kerkhof slechts op 10 minuten loopafstand van de kerk is, gaan we te voet. De stoet komt langzaam in beweging en ik loop keurig voor de rouwauto uit. Ik draag mijn hoed in de handen en niet op mijn hoofd, gewoon omdat hij me niet staat. Achter mij lopen zes dragers strak in de pas, daarachter komt de rouwauto en achter de auto volgt een lange rij van wel enkele honderden familieleden en belangstellenden.

Voor ons komt een auto aangereden die keurig stopt en de motor zelfs uitzet zodra we deze passeren. Plotseling zie ik een fietser van links komen die nog net voor deze stilstaande auto en voor mij langs fietst om zo de stoet voor te zijn. Ik ben verbaasd over het onfatsoen van sommige weggebruikers, dat ik telkens weer tref tijdens mijn werk als uitvaartleider. Regelmatig wordt een rouwstoet doorkruist door andere weggebruikers, die kennelijk nog nooit hebben gehoord van de regel dat een rouwstoet bestaande uit motorvoertuigen niet mag worden onderbroken door ander verkeer.

Scheldpartijen, geclaxonneer, brommers die dwars door een stoet heen crossen, mensen die luid pratend langs een stoet fietsen. Het zijn maar enkele voorbeelden van gedrag in het verkeer dat getuigt van weinig of geen respect voor overledenen en hun nabestaanden. Ik heb zelfs een keer meegemaakt dat een vrachtwagen op een rotonde tussen de rouwauto en de volgauto’s doorschoot.

Tijdens de wandeling naar het kerkhof van nog geen kilometer zijn we nu al weer enkele keren ingehaald door verschillende auto’s en door schoolgaande fietsers. Als ik de zoveelste auto van achteren hoor aankomen is de maat vol. Ik bedenk me geen moment en probeer de auto met een flinke armbeweging tot stilstand te manen en naar de zijkant van de weg te wijzen. Maar dan zie ik plotseling in de bewuste auto de hevig verschrikte gezichten van meneer pastoor en zijn gevolg. Later hoor ik dat ze ons wilden passeren om als eerste bij het kerkhof te zijn, zodat ze ons bij de ingang konden opwachten.

Tja, misschien is er een herkenningsteken te bedenken voor geestelijken op weg naar het kerkhof…..

Joop Weeink Uitvaartborg

Een gerust gevoel voor later.....

slogan1