06 222 00 646 053 57 252 75 info@joopweeink.nl

Nieuw crematorium in Haarlo

  • woensdag, 01 June 2016 18:43

Op 25 mei 2016 werd op www.tubantia.nl het volgende bericht gepubliceerd:

HAARLO / BORCULO - Groen licht, of om in de terminologie te blijven: witte rook voor het crematoriumplan van Gert en Sonja Brinkhorst. Van de Raad van State mag crematorium annex uitvaartcentrum Hart van Berkelland er komen op landgoed 't Aamschot. 

De Raad van State heeft woensdag met een definitieve uitspraak de weg vrijgemaakt voor de bouw van het nieuwe crematorium en uitvaartcentrum in Haarlo.

Met de einduitspraak kunnen de initiatiefnemers Gert en Sonja Brinkhorst vooruit. Zij willen op landgoed 't Aamschot een bijzonder crematorium en uitvaartcentrum bouwen waar maximaal 800 crematies per jaar plaatsvinden.

Op het landgoed kunnen nabestaanden in een natuurlijke omgeving lang de tijd nemen om afscheid te nemen van hun geliefden, zei Brinkhorst eerder bij de Raad van State. Het bestuursrechtscollege veegt alle bezwaren van onder meer de Gelderse Natuur- en Milieufederatie (GNMF) van tafel. Volgens de Raad past het uitvaartcentrum prima in de natuurlijke omgeving van het landgoed. Met de aantasting van de natuur valt het reuze mee want het complex wordt zorgvuldig het bos en landschap ingepast. Verder worden een aantal te kappen bomen elders met nieuwe bosaanplant gecompenseerd. In ieder geval is het plan niet in strijd met provinciaal en gemeentelijk beleid, aldus de Raad.

Wat het aantal crematies betreft stelt de Raad vast dat er in de regio slechts behoefte is aan tussen de 435 en 561 crematies per jaar. Hoewel het maximale aantal crematies in het plan op maximaal 800 per jaar is gesteld, ziet de Raad van State geen probleem. Immers, het nieuwe crematorium is al rendabel vanaf 300 crematies per jaar en is niet van plan de komende jaren op het maximum van 800 per jaar uit te komen. Het crematoriumplan gaat uit van tussen de 300 en 500 crematies per jaar. En dat levert geen onaanvaardbaar overaanbod op. Kortom, Haarlo krijgt binnenkort een landgoedcrematorium annex –uitvaartcentrum.

Gert Brinkhorst reageert uitgelaten op het nieuws van de uitspraak van 's lands hoogste rechtscollege. "Het is een zaak van een lange adem geweest: we zijn precies vier jaar verder. En met veertien weken heeft ook de Raad van State er de tijd voor genomen. Destijds bloeiden de rhododendrons toen we hier voor het eerst op het landgoed kwamen, en nu staan ze ook weer in bloei. Prachtig natuurlijk, en we hebben de afgelopen weken natuurlijk wel voorbereidingen getroffen voor als we - zoals we hoopten - verder van start kunnen. We zullen nu vlot aan de slag gaan."

slogan1